
Rozwiązaniem stała się sól, nieźle zabezpieczająca pożywienie przed gniciem. Na obtoczonej w soli strawie rzadziej rozmnażały się bakterie. Taka technika zapoczątkowała dwa ważne zjawiska: jedzenie często smakowało ohydnie, a sól osiągnęła cenę równą cenie złota. Wielu ludzi dorobiło się dzięki sztolniom soli. W wielu krajach były własnością rządzącego monarchy. W szlacheckiej Rzeczypospolitej arystokracja dodawała dużo cennych przypraw, by zatuszować przykry zapach jedzenia. To spowodowało, że pieprz, cynamon i inne przyprawy dawały wielkie zyski dawnym przedsiębiorcom.

Każdy przedsiębiorca, który obraca szybko gnijącym jedzeniem, zdaje sobie sprawę, że budowa (tworzywa kompozytowe) chłodni prywatnej albo jej wynajem jest podstawą.Wiedzą to również sadownicy. dzisiejszym państwie konsument jest chroniony przed nieświeżą ofertą przez mnóstwo dyrektyw państwowych i Unii Europejskiej. Instalacje chłodnicze muszą otrzymać obligatoryjne certyfikaty. Opiniuje się w ten sposób przystosowanie chłodni do towarów. Primo, budynki chłodni mają respektować normy wymiarów. Secundo, każdy rodzaj wytworu żywnościowego potrzebuje określonych warunków. Mowa tu o temperaturze, przewiew oraz o skład powietrza. Identyczne obostrzenia obejmują instalacje chłodzące samochodowe. Delikatne dobra, takie jak ryby, nie powinny być długi czas przechowywane.
Mimo tych wszystkich norm bywa tak, że nieuczciwi handlarze oferują zepsutą żywność. Koniecznie przed zakupem sprawdzajcie, czy obiekt nie przekroczył daty ważności oraz czy ma normalny wygląd i zapach. To podstawowa zasada, która może nas ustrzec przed sporym bólem żołądka bądź rozwolnieniem. Pamiętajcie o tym gdziekolwiek jesteście.